Föröka med hjälp av sticklingar

Jag brukar ta sticklingar på de blommor som jag gillar extra mycket. Det händer till och med att om jag är och hälsar på någon och de har en blomma eller annan växt som jag också vill ha. Då brukar jag fråga om jag får ta några sticklingar. Ibland när jag har varit ute och promenerat eller liknande och sett en växt som jag skulle passa bra ute i min trädgård så händer det att jag tar mig ett par sticklingar. Ja, jag vet att jag inte borde göra det, men jag förstör aldrig växten som jag tar sticklingen från. Dessutom ser jag till att det inte påverkar utseendet. Men du bör alltid fråga först!

Att ta sticklingar är inte bara ett bra sätt att föröka sin växtprakt, både inom- och utomhus. Det är dessutom alldeles gratis och det händer att i trädgårdsföreningar har det speciella dagar, då de byter sticklingar, plantor och frön med varandra.

Den första stickling jag tog, var en pelargon, som är en perfekt nybörjare blomma. När det gäller bladkaktusar, saintpaulia och pelargon, då räcker det med att ta ett blad och sticka ner bladskaftet i jord. Enklare än så kan det inte bli. Annars ett annat vanligt sätt att föröka sticklingar, men då gäller det att ha tålamod, är att sätta sticklingarna i vatten. Det har jag gjort många gånger, men det gäller bara se till att inte sticklingarna ruttnar. Vilket är mycket lätt hänt!

Något jag också har lärt mig är, att de bästa sticklingarna sitter i toppen på växten och som jag sedan sticker ner direkt i jord för plantering. För att den typen av jord är mager och en blandning av jord samt sand. Det är alltid lika spännande att se om sticklingarna tar sig och jag är alltid lika stolt varje gång jag har lyckat med att föröka mitt växtantal!