Orkidéer är vackra

Något som jag tycker är extra kul är att testa och se om jag lyckas hålla orkidéer vid liv, eftersom denna fina prydnadsblomma är så gracil och vacker. Faktiskt så är det inte så svårt när du väl har lärt hur denna delikata blomma ska skötas på bästa sätt. Det sägs att den vanligaste brudorkidén phalaenopsis är den enklaste att börja med.

Jag köpte ett par orkidéer för ett par månader sedan och peppar, peppar så lever de fortfarande. Men så står blommorna ljust, men det gäller vara försiktig så att orkidéerna inte står direkt i det starka solljuset, speciellt nu under vårkanten och sommaren när solen är som starkast.

Dessutom sa en klok dam till mig, att se till att inte vattna förrän krukan var helt torr. Oftast så växer de orkidéer som du köper hos blomsterhandlaren i en kruka som är transparent. Vilket gör det extra enkelt att kolla om det finns någon fukt längst nere i blomkrukan. Ser du att rötterna är frodiga och gröna, så går det alldeles utmärkt att vänta med att vattna.

När det väl är dags att vattna så ska växten få sig en rejäl genomvattning. Då är det bästa sättet att sätta ner hela krukan i en skål med vatten eller i diskhon och låta blomman stå cirka 30 minuter. Därefter tar du upp den för att rinna av och då ordentligt. Det missade jag några gånger sedan tidigare och då började mina stackars orkidéer ruttna och började få svamp. Fy katten det var inte kul!

För att få den bästa möjliga blomning så behöver jag ge en dos näring vid varannan vattning och det gäller året runt. Så jag har köpt speciell orkidégödning, men det gäller inte att överdosera. Gödningen behövs för ge orkidéerna chans till att blomma och samtidigt som antalet blommor minskar. Den kloka damen sa också att ungefär vart tredje år ska jag plantera om mina orkidéer, men då gäller det att blommorna lever så länge!