Rätt belysning

Jag har upplevt att under vinterhalvåret så kan det vara svårt att få till det med att mina växter får tillräckligt med ljus. Då har jag köpt olika typer av belysning som jag har hittat bland annat hos lightsymposium.se som har ett stort urval olika typer av belysningar för att få växter att trivas när vi har det mörkt och kallt i övrigt.

Jag har några växter från medelhavet som det är extra viktigt att de får tillräckligt med belysning och bara för att den ska vara en funktionell belysning så behöver den inte vara ful. Utan det kan vara kul att lamporna är snygga, så att jag slipper sätta fula lysrör i taket som annars är så vanligt.

Dessutom händer det att jag vill ha tillgång till både färsk sallad och kryddor när jag lagar mat. Därför har jag en hörna i köket som har den perfekt belysningen som gör att mina nyttoväxter växer och frodas.

Jag har satt timer på min växtbelysning, för när växter är inne i rumstemperatur så kräver de att få ljus mellan 12 – 16 timmar per dag. Samma tid använder jag när det är dags för att så frö och driva fram sticklingar under tidig vår. Timer gör att belysningen slår av och på fyra gånger per dag, för mitt på dagen räcker det med vanligt dagsljus. Samtidigt som jag har gått över till LED-belysning. På det viset för att jag spara ström också!

Nu har jag turen att kunna ha växtbelysning till alla mina växter som behöver det under vinterhalvåret. Annars funkar det att köra skift genom att flytta lamporna eller växterna, så ljuset blir jämt fördelat på alla de växter som behöver extra ljus. Det gäller bara att tänka på att inte lamporna är för nära växterna, för då är risken att de bränns och dör. Jag brukar kolla vilket avstånd jag ska ha när jag köper lampa, för att vara hundra procent säker på att växten inte ska bli skadad.