Våren är snart här

Nu när snart våren är här så har jag börjat fundera på vilka blommor som jag vill så. Visserligen finns det blommor som jag kan så direkt på det stället som de ska växa på ute i trädgården, men då tar det extra lång tid innan jag hat vackra väldoftande blommor i min trädgård.

Vissa av de blommorna som jag hade förra året, har jag tagit fröer av som jag ska använda mig av i år. En sådan bra blomma är exempelvis tagetes, men annars älskar jag att botanisera i på plantskolor eller blomsterbutiker där det säljer fröer. Det är riktigt kul och det kommer oftast några nya blommor som är kul att prova så, för att se om det lyckas.

Jag föredrar att förkultivera mina frön, vilket gör att jag kan få blommor tidigt i min trädgård. Redan när det har blivit frostfritt och tillräckligt varmt i jorden för att de små blomplantorna ska överleva nätter och på dagen. För jag har upptäckt att vissa av mina sommarblommor mår bäst av att för-odlas.

Det är bara att läsa på fröpåsen när det är dags att börja så, för att sedan omskolas och slutligen kunna planeras utomhus. Ska du köpa frö så bör du tänka på att det skiljer sig vart du bor i landet, när det är dags att börja så de små fröna. Men det enklaste är att räkna cirka åtta veckor tillbaka efter att frosten vara över för gott där du bor.

När det är dags för att så tar jag en plastlåda av något slag och så fröerna. Sedan när det är dags för omskolning och varje planta så stå var för sig. Då använder jag istället för plastkrukor brukar jag använda mig av kartonger, pappersrullar eller något liknande för att plantera om i. Eftersom de förmultnar när jag sätter direkt ner i jorden. Så jag ser verkligen fram emot årets frösådd!